Thursday, December 18, 2014


  The sea has not yet frozen, which means we´ve still been able to spend weekends at our summer home. Remodeling that is.
  Our guesthouse has proceeded nicely (you can see the starting point here):

Insulation in process. Although this is a summer house mainly, we want the guesthouse to be warm for winters too. Hopefully in the future (when the kids are older), we´ll spend weekends here year round. Preferably with friends.

We used ecologically friendly insulation, made of old recycled newspapers.

The walls were covered with timber panels and then colored using wood wax. It is breathable and non-toxic. At home we´ve used the same stuff on our floors, and fallen in love with it. It feels nice and warm against bare feet, and when it wears off in places mostly used, you can just rub a little more wax on where needed. Awesome and practical. The old door in this picture is an original one used when the place was built in 1967. It is older than that, solid and very heavy timber you no longer get anywhere. It was in a relatively good shape, so we wanted to save it for a new purpose...

View to the door. This guesthouse is a studio, there´s only one room and a little kitchen nook.


Here´s what it looks like right now. Still missing finishing touches, but it is starting to take shape. The pic is taken standing at the door coming in. There´s a bunk bed and the small kitchenette in the back. The old door we preserved, now serves as the end of the bed/kitchen "wall".
Obviously the place is in need of an electrician... And I must point out how I hate the faded yellow pine table & chairs there (original ones from the actual cabin, probably 80´s style)! But we have not yet bought new furniture because we need to store all the stuff from the actual cabin somewhere while we tackle it in the near future. So I´m gonna have to stand this for some more time. Poor old me...

We installed big windows on every wall, except in the back, to create a feeling of space in this otherwise small space. The couch is also evacuated from the bigger cabin, and is ridiculously too large here, and we will replace it with a smaller one one day. Patience, patience...
  My husband and I have staid here for three weekends so far. We designed it to suit two people, and by far it has proven to be a cozy little sanctuary. I can´t wait to get it finished!

No comments:

Post a Comment